zaterdag 19 juli 2014

Lekker weertje!

Het is er een weer voor, om iets te schrijven over de zon. Zelf kan ik enorm genieten van de warme zonnestralen op mijn gezicht, maar we weten allemaal dat het niet goed is voor onze huid. Mooi bruin door het leven willen gaan, heeft zo zijn gevolgen voor later. Maar wil dat zeggen dat we helemaal niet meer mogen genieten van een heerlijk zonnebad? Jawel hoor! De zon is ook gezond. Een mens zou dat vergeten met al dat onheilspellend nieuws dat de wereld in gestuurd wordt. Dankzij de zon wordt onze voorraad vitamine D aangevuld. Je kan kiezen voor een voedingssupplement, maar zelf ben ik voorstander om alle vitaminen en mineralen zoveel mogelijk op de natuurlijke manier op te nemen. Veel gezonder én effectiever. Het lichaam herkent de natuurlijke vorm veel beter en weet direct waarvoor het te gebruiken. Logisch toch? En vitamine D komt vooral van de zon die schijnt op onze huid. Maar wat is verantwoord zonnebaden?

Bij het eerste zonnetje in de lente begin je best al met regelmatig buiten te zitten en te genieten van de eerste warmte op je gezicht. Ideaal te combineren met een rustpauze als je van je werk komt bijvoorbeeld :-). Mijn huisgenoten weten al dat wanneer ik thuis kom na een werkdag, ik eerst helemaal niets wil doen. Even een kopje kruidenthee of een aperitiefje (naargelang het seizoen of de goesting) met een hapje. Zo kan ik even herbronnen om dan aan een volgend hoofdstuk van de dag te beginnen: heel gezond, zeker ook eens proberen ;-). Als het zonnetje schijnt, neem ik mijn pauze altijd buiten. Dat kwartiertje of half uurtje 's avonds in het lente- zonnetje is zo ontspannend en nog goed voor je huid ook. Op die manier kan het op een rustige manier wennen aan de zon. In het weekend ga je wat meer buiten en tegen dat het zomer is, heb je al een mooi kleurtje en is je huid voorbereid op een sterkere zon.

Verder kan je van binnen naar buiten werken. Hiermee bedoel ik dat wat je eet er mee voor gaat zorgen dat je minder verbrand. Niet toevallig zijn veel zomervruchten super goed ter bescherming tegen de zon. Aardbeien, bosbessen, blauwe bessen, watermeloen, perziken, mango: allemaal boordevol antioxidanten die de cellen in het lichaam beschermen en zelfs herstellen. Ook tomaten (nog beter als ze bewerkt of verhit zijn), wortelen, groene thee en jawel: chocolade zijn een weldaad voor je huid. Voldoende vitamine E, in overvloed aanwezig in amandelen, en gezonde vetten zoals o.a. in olijfolie dragen bij tot een soepele, gezonde huid die beter tegen een stootje kan.

Aan de buitenkant kan je ook helpen natuurlijk. Ik maak sinds enkele maanden mijn verzorgingsproducten zelf. Dit ben ik beginnen doen omwille van ecologische redenen en omdat er zoveel overbodige stoffen in verzorgingsproducten zitten die meer schade aanrichten dan dat ze goed voor je zijn. Waarom dan geen zonnecrème proberen maken? Ik ben dan maar van start gegaan en maakte een crème van de volgende ingrediënten:
- 1 eetlepel shea butter
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 koffielepel bijenwas
- 1/4 koffielepel vitamine E
- 10 druppels lavendel etherische olie
Shea butter, kokosolie en olijfolie bevatten van nature zonnefilters. Bijenwas maakt het goedje waterproof.
Een weldaad voor de huid!
De stap om dan ook even een aftersun- crème te maken volgt dan vanzelf:
- 1 eetlepel cacaoboter
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel maïzena
- 1 koffielepel bijenwas
- 1/4 koffielepel vitamine E
- 3 druppels pepermunt etherische olie
- 3 druppels lavendel etherische olie
Cacaoboter is sterk vochtinbrengend en verzacht. Er zit ook nog extra vitamine E in. Pepermunt is verfrissend en lavendel verzacht.

Tenslotte is er nog de gouden regel: blijf zo veel mogelijk uit de zon tussen 11u en 15u (bij hevige zon 17u). In de schaduw word je ook mooi bruin, het gaat enkel een beetje trager, maar het voordeel is dan weer dat je niet kan verbranden en dat de kleur langer blijft. Ga je toch de zon in, bescherm je dan met je kleding en waarom geen mooie zonnehoed?

Nog veel zon- genot! ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten