zaterdag 9 augustus 2014

Zelf wasmiddel maken: gek of geniaal?

De eerste keer dat ik hoorde dat je eenvoudig en super goedkoop zelf je wasmiddel kan maken, dacht ik: dat is voor freaks! Maar ik kwam meer en meer blogs en sites tegen die het erover hadden. Vooral de motivatie waarom mensen het zelf maken, zette mij aan om het ook eens te proberen. Meer en meer mensen hebben last van allergieën of huidirritaties veroorzaakt door producten die in waspoeders of vloeibaar wasmiddel zitten. Die ingrediënten hoeven er dus helemaal niet in te zitten.Ze belasten niet enkel je eigen flora, maar ook dat van onze aarde. Ik doe het dan ook vooral omwille van ecologische redenen. Niet enkel zitten in waspoeders en vloeibare wasmiddelen vreselijk veel chemische ingrediënten, ook de vervuiling om het te produceren, in te pakken en te vervoeren hebben een ontzettende impact op ons milieu. En ik ben nu toevallig een milieubewust iemand :-). Ik geloof oprecht in de slogan: een beter milieu begint bij jezelf. Het is een te gemakkelijk excuus om te zeggen dat 'ze' de grote vervuilers moeten aanpakken in plaats van de kleine consument. Ik geloof in het kettingeffect: hoe meer mensen beetje bij beetje bewuster gaan leven, hoe beter de natuur er van wordt. Daarbij, wie is 'ze' eigenlijk? Wie willen we dan precies dat het milieu gaat redden? Precies! Daarom: doe zelf wat je kan. Ondertussen geef je het goede voorbeeld aan je kinderen en wordt de kettingreactie versterkt. Moest je niet geloven in het feit dat één man het verschil kan maken, ga dan zeker eens een kijkje nemen op de site van The Ocean Cleanup (www.theoceancleanup.com). Deze jonge Nederlander is vanaf zijn 16e bezig een manier te zoeken om het plastiek uit de oceanen te halen. Onmogelijk denk je, nee hoor, ga maar eens kijken! Een belangrijke reden ook waarom ik zelf mijn verzorginsproducten maak. Wist je dat in peelings en sommige douchegels, gezichtscrèmes en -maskers kleine plastiek bolletjes zitten? Dat plastiek wordt gebruikt om je huid zachter te maken, maar die bolletjes komen allemaal in de oceaan terecht en vissen eten ze op. Het gaat over hele kleine deeltjes. Die kan zelfs Boyan Slat van The Ocean Cleanup niet verwijderen, die eten we gewoon mee op als we vis eten. Of het schadelijk is voor onze gezondheid, dat weten we nog niet. Maar goed kan het ook niet zijn hé. Daarbij een peeling is toch snel even zelf gemaakt: meng zuiveringszout met olijfolie en je kan beginnen ;-).
 Ik heb natuurlijk nog goede redenen om mijn crèmes en zeep zelf te maken. Je moet maar eens lezen wat er allemaal in uw dagcrème zit. Hoeveel woorden daarvan begrijp je? En zou je dat durven opeten? Natuurlijk niet! Wel, als je mijn bodymilk zou opeten bijvoorbeeld, zou je daarvan niet in levensgevaar komen. Ik vermoed dat je wel even heel goed naar de WC zal kunnen gaan, dat wel ;-). De huid absorbeert alles wat je erop smeert. En waar komt dat terecht? Juist, ja, in je lichaam. Ik wil geen chemische brol in mijn lichaam. En ik wil ook niet dat het in de riool vloeit als ik een douche neem. Of mijn kleren was. Want daar ging het eigenlijk over: zelf wasmiddel maken. Even afgedwaald....

Het is super simpel en echt wel super goedkoop om zelf je wasmiddel te maken. Het enige wat je nodig hebt is een stuk natuurlijke Marseille zeep, soda en water. Eventueel etherische olie, maar dat is geen noodzaak. Ik maak meestal een grote voorraad zodat ik even verder kan. Ik maak het als volgt:
- 80 gr geraspte Marseille zeep
- 40 gr soda
- 5 liter kokend water
- eventueel etherische olie (lavendel is hiervoor mijn favoriet)
Neem 2 kookpotten en los in elke pot 40 gr geraspte zeep op in 1 liter water. Vul elke pot aan met 1,5 liter kokend water. Los in één van de twee kookpotten 40 gr soda op. Dit is voor de witte was. Laat een nacht afkoelen. De volgende dag eventueel etherische olie bijvoegen (ongeveer 30 druppels per kookpot) en de mixer erin. Je zal zien dat je wasmiddel de volgende dag dik en stijver geworden is. Als je het dan eens goed mixt, is het klaar om over te gieten in lege bussen wasmiddel.
Nu heb je 2,5 liter wasmiddel voor de donkere was en 2,5 voor de witte. Soda zorgt er namelijk voor dat de was stralend wit uit de machine komt. Lavendel dood huisstofmijt, dus voor mensen met allergie geen overbodige luxe. En het ruikt natuurlijk heerlijk.

In mooie flessen staat het ook nog leuk in je badkamer of berging!


Nog een ecologische tip: als wasverzachter gebruik ik azijn. Ja, gewone azijn. En, nee, mijn was ruikt niet naar azijn. Je ruikt het wel even als je de was uit de machine neemt, maar eens droog, ruik je niets meer. Azijn maakt je was niet enkel zacht, het zorgt er ook voor dat je kleren er langer als nieuw uitzien doordat het de kleuren beschermt. En alsof dat nog niet genoeg is, zal ook je wasmachine langer leven, want in plaats van plakkende wasverzachter, geef je je machine een ontvettend en ontkalkend product. Weer winst, en dan bedoel ik niet alleen in je portefeuille ;-). 

Ben je geprikkeld? Ik hoop het van harte: zo kunnen we ook hier voor een kettingreactie zorgen ;-) Binnenkort zeker nog receptjes van verzorgingsproducten en huishoudproducten!
    

2 opmerkingen:

 1. Ik heb me laten verleiden om het ook te maken! Hoop dat het nu ook mijn was nog netjes maakt...?
  Alleen vraag ik me af hoeveel je moet gebruiken? Ik gebruik zo'n dopje van vloeibaar wasmiddel maar het produkt schuimt helemaal niet. Dit is misschien ook niet nodig? Dat het schuimt bedoel ik? In ieder geval heb ik via mijn blog geprobeerd om reclame te maken voor jouw tip! Hoop dat het lukt.
  groetjes
  Onliemie.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Onlie Mie
   bedankt alvast voor je reactie en de reclame!
   Ik gebruik altijd zo'n wasbolletje dat rechtstreeks in de machine gaat en dat doe ik helemaal vol.
   Het hoeft inderdaad niet te schuimen. Mijn was is alvast altijd proper ;-)
   Groetjes
   Peperel

   Verwijderen