zondag 14 september 2014

Eenvoudig en snel je eigen verzorgingsproducten maken...

Wanneer ik op consultatie ga bij mijn osteopaat, zegt hij steevast- alvorens mijn file open gedaan te hebben- "Elke Pepermans, zij die haar verzorgingsproducten zelf maakt". Tijdens mijn eerste consultatie vroeg hij naar mijn hobby's en ik had- onder andere- gezegd dat ik mijn eigen verzorgingsproducten maak. De laatste keer vroeg ik hoe het kwam dat hij dat zo goed kon onthouden. "Awel", zei hij, "van iedereen die ik ken en al mijn patiënten, ben jij de enige van wie ik weet dat haar eigen verzorgingsproducten maakt". Vond ik wel grappig.
Zelf je verzorgingsproducten maken is iets wat eenvoudig begint, ik begon met mijn eigen lippenbalsem te maken, en waar je altijd een beetje verder en verder in gaat. De reden waarom ik ermee begonnen ben is dat ik verslaafd ben aan lippenbalsem. Ik kan niet zonder. Mijn lippen moeten altijd zacht aanvoelen. Ik ben ook een beetje allergisch aan droge lippen, zeker als er wat 'vellekes' aanhangen. Ook mijn kinderen achtervolg ik met lippenbalsem. Mooie, zachte lippen draag ik nu eenmaal hoog in het vaandel ;-).
Maar plots was ik me heel bewust dat wat ik gedurende de hele dag op mijn lippen aan smeren was, eigenlijk vol chemische brol zit. Ik let op mijn voeding, wil zo gezond mogelijk eten, maar smeer ondertussen wel mijn lippen vol brol. Neen, dat kon niet zijn, dus op zoek naar een gezond alternatief. Uiteraard kan je in bio- winkels gezondere versies kopen van allerlei verzorgingsproducten. En in een vorig leven, toen ik nog 'veel geld' had maar het niet besefte ;-), kocht ik ook alles in bio- winkels. Van tandpasta tot poetsproducten, ja zelfs WC- papier. Ook deodorant en lippenbalsem. Maar dat zijn lang vervlogen tijden. Nu vind ik dat erg duur. Op zoek naar een andere oplossing en zo kwam ik op verschillende sites receptjes tegen om het zelf te maken. Ik ging dus voor de uitdaging om het eenvoudigste te zoeken ;-). Voor lippenbalsem vond ik het volgende:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel bijenwas
- 1 koffielepel honing
- druppeltje of 2 lavendel etherische olie indien gewenst
Leuk, want ik had eigenlijk alles in huis, behalve bijenwas. Deze vond ik vrij direct in de stad in een drogisterij. En het was ook niet veel werk:

Bijenwas laten smelten au bain marie in de olijfolie,
honing en eventueel de etherische olie erbij en in kleine potjes gieten. Laten afkoelen en klaar!

En zalig in gebruik! Vroeger moest ik om het uur bij- balsemen en nu doe ik 's morgens lippenbalsem aan en pas 's middags, na de lunch, moet ik nog eens smeren. Het blijft lekker lang, proeft heerlijk zoet en is gemaakt uit zuivere natuurlijke producten. Wat wil een mens nog meer?

Meer natuurlijke verzorgingsproducten natuurlijk, want zo werkt mijn geest nu eenmaal: als ik geen vergif op mijn lippen wil smeren, dan wil ik er al zeker mijn tanden niet mee poetsen. Volgende uitdaging: tandpasta maken. Weer vond ik een super simpel en snel- klaar- receptje:
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel zuiveringszout
- 1 koffielepel zeezout
- indien gewenst 10 druppels etherische olie van tea tree of pepermunt
 En al die producten had ik gewoon in huis, dus: aan de slag:

Kokosolie laten smelten au bain marie,
zuiveringszout en zeezout erdoor roeren en van het vuur halen.
Eventueel etherische olie bijvoegen- dit geeft een frissere smaak- maar nadat ik een beetje gewend raakte aan de zoutere smaak van de tandpasta, vond ik het beter zonder de etherische olie.
Tijdens het afkoelen af en toe eens goed roeren zodat het zout niet naar de bodem zakt. Als het volledig afgekoeld is, in een potje doen. De tandpasta best met een lepeltje uit het potje halen en op je tandenborstel doen zodat het goedje proper blijft.

Deze tandpasta is even wennen, maar heeft niets dan voordelen: het is anti- bacterieel, puur natuur en je krijgt er wittere tanden van (dankzij het zuiveringszout). Hoe zalig is dat?
Zuiveringszout vind je ook in een drogisterij of je kan het vinden op online zeepwinkels (heel goedkoop). Het is een wondermiddel dat je voor vele toepassingen in het huishouden kan gebruiken, dus echt een super investering!

Het derde product dat ik vrij direct aan mijn lijstje toevoegde is deodorant. Niet dat ik alle onheilspellende berichten die al in de wereld gestuurd zijn over deo zomaar geloof, maar ik neem graag het zekere voor het onzekere, dus:
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels zuiveringszout
- 1 eetlepel maïzena
- 5 druppels lavendel etherische olie

Kokosolie au bain marie laten smelten,
zuiveringszout erdoor roeren en de maïzena,
van het vuur halen en laten afkoelen terwijl je af en toe goed roert,
de etherische olie bijvoegen voordat het te dik wordt,
als het gestold is in een potje doen en klaar!

Super toch hé!
Maar zoals ik al zei, het wordt daarna een beetje een verslaving: je wil steeds verder gaan. Ondertussen maak ik zowat alles zelf... Receptjes volgen ongetwijfeld nog. Maar om niemand te willen afschrikken, geef ik hier drie eenvoudige en snelle receptjes om 'in the mood' te komen... ;-)
Op de foto in het donkere potje mijn deo, het andere witte goedje is tandpasta en het potje op de achtergrond is appelazijn.
Appelazijn in mijn badkamer?
Ik leg het even uit: ik gebruik appelazijn als tonic voor mijn gezicht, na het reinigen. Appelazijn heeft -na al zijn heilzame werkzaamheden in de keuken- ook een bijzonder goede werking op de huid namelijk:
- tegen acné
- verzachtend bij zonnebrand
- helpt bij eczeem
- jeukwerend bij insectebeet
- tegen voetschimmel
- vervaagd ouderdomsvlekjes
- geneest kalknagels
- maakt de huid levendig en helder
Ik gebruik het half en half verdund met water voor mijn gezicht.
Maar, zoals ik al aangaf is het ook erg heilzaam voor inwendig gebruik:
- tegen relux (het zuur): 1 koffielepel in een beetje water
- geeft extra energie
- tegen keelpijn (gorgelen)
- reguleert de bloeddruk
- beschermt tegen osteoporose
- verlicht diarree
Gebruik: 2 à 3 koffielepels in een beetje water, maar dit is niet lekker... ;-)
Ik doe het gewoon op mijn slaatje en dan is het wel lekker (in combinatie met olijfolie en lekkere kruiden).
En kan zo nog even doorgaan...maar dat is voor een ander keertje...


2 opmerkingen:

 1. Na al enkele malen het wasmiddel gemaakt te hebben... ja ik ben fan! Deel het intussen ook al de hele familie rond... !
  Ga ik me nu ook eens aan deze verzorgingsprodukten wagen... Heb het net opgezocht : kokosolie is te koop in de Bioplanet. Ik had er nog nooit van gehoord! En zuiveringszout noemde mijn moeder maagzout denk ik. En ze kocht dat bij de apotheker en het werd ook bij de spinazie gedaan zodat die mooi heldergroen bleef... zou dat kunnen? Zouden we het over hetzelfde hebben?
  Ik ga aan de slag! Dankjewel voor de receptjes! En ik hou je op de hoogte! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn te horen dat je fan bent van het wasmiddel! Snel, eenvoudig en super goedkoop, kan je niks op tegen hebben ;-). Ik geloof wel dat zuiveringszout hetzelfde kan zijn als maagzout, omdat het inderdaad ook kan gebruikt worden tegen misselijkheid. Dat het de spinazie mooi groen houdt, wist ik niet. Weeral iets bijgeleerd se.
  Binnenkort zeker nog meer verzorgingsreceptjes!

  BeantwoordenVerwijderen