zondag 14 december 2014

Moet ik sporten?

Je kan er niet meer omheen: je moet sporten! Start to run, start to bike, start to swim, je moet met van alles en nog wat starten of je bent een buitenbeetje. Maar wat als je een grondige hekel hebt aan sport? Doe dan een teamsport, schrijven de boekjes. Want dan moet je wel. Je wilt je team toch niet in de steek laten? Ik wil de mannen niet uitnodigen voor een etentje die een zaalvoetbalploeg gestart zijn om die reden. In plaats van gezond af te vallen en zich beter voelen, werden ze juist dikker (en dan vooral ter hoogte van de buik ;-) ). Want na voetballen met de kameraden, moet er toch een pintje (of 2, 3, 4, 5...) gedronken worden.
Pas op, ik wil geen afbreuk doen aan het feit dat ze toch een beetje bewogen hebben en aan het even belangrijke sociale aspect. Ik wil maar zeggen: van sport word je niet per se gezonder.

Moet dat nu? Al dat gesport? Ik kan mij niet herinneren dat mijn grootouders of zelfs mijn ouders ooit over aan sport doen praatten. Er bestond wel sport, maar dat was dan ofwel topsport ofwel een café- voetbalploegje of een wielertoerist. Maar joggers, die ben ik zelden tegengekomen als kind. We gingen wel eens zwemmen, maar dat was spelen in het water.

Waarom moet je nu sporten en hoe komt het dat fitnessgelegenheden nu uit de grond rijzen als paddenstoelen? En zelfs fitnesszalen die 24/24 open zijn? (Trouwens 's nachts moet je slapen, wie haalt het nu in zijn hoofd om 's nachts te gaan fitnessen?? Maar soit, het zal wel volk trekken, want anders kwam het er niet.)

Zelf ben ik dus géén sporter (was dat al opgevallen?). Ik kan de oudjaarsavonden niet meer op mijn één hand tellen waarin mijn goede voornemen was dat ik eens aan sport ging doen.
En ik deed al wat hoor: figuurtrainen, aerobic, BBB, joggen, fitness, trilplaat, zwemmen (niet allemaal tegelijk natuurlijk :-) ). In het begin steeds gedreven door mijn goede voornemen en vol goede moed aan de slag. Maar na enkele keren sloeg de verveling toe. Op de fitness, met JIM TV op de achtergrond, pfff... Moesten ze daar nu af en toe een clipje spelen uit de jaren 80 met WHAM of Depeche Mode of Prince, ja dan zou ik het al leuker gevonden hebben, maar die halfnaakte danseresjes die staan de schokken op rappers, nee daar word ik niet direct vrolijk van.
De trilplaat was ook het toppunt van 'wat- sta- ik- hier- in- godsnaam- te- doen???' Je moet daar een bepaalde pose innemen gedurende enkele minuten, terwijl de plaat trilt en dan worden bepaalde spieren getraind. Ik was dan liedjes in mijn hoofd aan het zingen die volgens mij 3 minuten duurden. Zelfs 'wees-gegroetjes' en 'onze-vaders' begon ik in mijn hoofd af te draven. Klinkt saai? IS ook saai, echt niet te doen. Zo kan ik elke sport die ik probeerde klasseren: SAAI. Ook joggen, jongens toch, hoe saai is dat?
Maar ik vond het dus erg, want wat kon ik nu nog proberen waar ik op voorhand al geen hekel zou aan hebben?
 Aha, gevonden: salsa dansen! Awel, dat vond ik nu heerlijk se! Ware het niet dat mijn toenmalige man niet mee wou en ik dan samen met een even gedreven vriendin ging. In het begin: super. Ik dans graag, heb gevoel voor ritme en het zalige van salsa lessen is dat je in twee rijen staat: aan de ene kant de mannen en aan de andere kant de vrouwen. Je maakt dan een soort kring met doorschuifsysteem, want je moet kunnen dansen met elke man. De man leidt en de vrouw volgt. Ik zei het al: super. Maar het mooie liedje mocht niet blijven duren. Diegene die als koppel gekomen waren, bleven al gauw enkel wisselen onder de koppels en diegene die single gekomen waren, konden dus enkel nog wisselen onder de singles. En mannen die zonder vrouw naar de salsales komen...inderdaad, die komen om een vrouw te versieren. Dus al gauw ook niet leuk meer. Spijtig!

Maar moet ik nu aan sport doen???
Mijn bescheiden mening is: nee.
Volgens mij is het menselijk lichaam niet gemaakt om te sporten. Om te bewegen wél, maar niet om te sporten. Topsport blijkt al langer niet gezond en mensen die starten to runnen, krijgen de ene kwaal na de andere, om van de zaalvoetballers maar te zwijgen.
Ik denk dat het menselijk lichaam niet gemaakt is om zo'n sporten te doen. Moesten we ervoor gemaakt zijn, dan zouden we er ook geen blessures van krijgen. Een jachtluipaard heeft geen last van zijn knieën als hij achter zijn prooi loopt. Mijn kat kan van een hoge muur springen zonder haar poot om te slaan. Natuurlijk komt mij dat goed uit om dat te geloven, want ik sport niet graag. Maar als je erover nadenkt is het toch logisch, niet? Een mens kan wel lopen en zelfs heel snel, maar dan voor eventjes. Vooral als hij een adrenalinestoot krijgt bij het zien van een wild dier waarvan hij best zo snel mogelijk wegloopt of snel in een boom klimt. Maar niet om te lopen voor zijn gezondheid. Voor zijn gezondheid kan de mens het maar beter rustig aan doen volgens mij. Ons lichaam is gemaakt om te wandelen, om ver te trekken om te gaan jagen, om rustig besjes en fruit te plukken, om te bewegen ja, maar dan op een rustige manier. Daarom ben ik ervan overtuigd dat wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga en tai chi de 'sporten' zijn die je best kiest. Die bewegingen liggen het dichtst bij waar ons lichaam voor gemaakt is, geen schokken of bruuske bewegingen, maar vloeiende, beheerste bewegingen.

Dat je in beweging moet blijven is een feit: wandel naar de winkel, fiets naar je werk, doe regelmatig een wandeling in de natuur (goed voor lichaam én geest), rek en strek je lichaam zodat het lekker soepel blijft, dans als er een goed liedje is op de radio. Maar kwel jezelf niet langer door te denken dat sport moet. Je kan volgens mij je zuurverdiende centen beter uitgeven aan goede voeding in plaats van de fitness.

Mijn conclusie: het moet vooral leuk blijven en zijn doel niet voorbij schieten, namelijk ervoor zorgen dat je beweegt en je goed voelt. Wanneer je stress krijgt van het aan sport moeten doen of je hebt het gevoel dat je je tijd aan het verdoen bent, doe het dan niet. Beweeg gewoon genoeg en voel je vrij om zelf te kiezen wat je graag wilt in plaats van het je te laten opleggen door de massa.

Maar stiekem zoek ik nog steeds naar een salsa- dans- partner ;-)
Veel wandel-, fiets- en dansplezier!

(Mijn nichtje en ons vake in actie ;-) )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten