zondag 18 januari 2015

Gezond eten: een stapje verder... Met ook nog heerlijke recepten!

Stilaan verschijnen er overal artikels die bevestigen wat Kris Verburgh in zijn boek 'De Voedselzandloper' al beschreef. Brood is niet zo gezond als we zouden willen en ook pasta, rijst en aardappelen dragen niet bij tot gezonde eetgewoonten. Het blijft voor veel mensen een shock als je dat zegt, en ik geef toe, ik heb er ook even over gedaan voordat ik mijn eetgewoonten kon aanpassen. Mensen eten al zo lang brood, waarom zou het nu dan plots niet goed meer zijn? Wel, als we eens even nadenken over hoe het brood vroeger gemaakt werd en hoe het nu gemaakt wordt, dan kunnen we het misschien beter begrijpen. De Kruidenelf beschrijft het duidelijk in  http://dekruidenelf.be/recepten/boekweit-havermoutcakejes/ Zeker eens gaan lezen dus!
Het is dus een lastige waarheid, maar brood (en alle bewerkte voeding!) hoort niet tot het dieet van de mens. 

Ik blijf mijn kennis over voeding bijschaven en zodoende ook wat ik eet.
Ik eet zo weinig mogelijk vlees of vis. Vlees of vis eet ik alleen als ik ergens word uitgenodigd en thuis gemiddeld één keer per week (vis of vlees). Op restaurant probeer ik zoveel mogelijk de vegetarische schotels te kiezen (en die zijn vaak héél lekker). Maar daar kies ik soms nog eens voor vlees of vis.
 Dierlijke producten hebben we niet zoveel nodig als de klassieke voedselinformatie ons wil doen geloven. Er zijn heel wat vegetarische culturen die perfect gezond zijn en lang leven (vaak met veel minder kwalen dan de westerling!).
Dat we geen melk nodig hebben, wordt ook steeds meer en meer bevestigd. Maar mijn persoonlijke grootste struikelblok is kaas (alle kaas, of het  nu van de koe, geit of schaap komt). Het is zo lekker :-). Ik eet al niet meer dagelijks kaas, maar wel nog een aantal keer per week.

Uiteraard eet ik nog wel eens een broodje of eens frieten of pasta, maar geloof het of niet, je hebt er steeds minder zin in wanneer je hoofdzakelijk gezond eet. Als ik het eet, voel ik me helemaal niet schuldig en geniet ik (zoals ik altijd geniet van eten). Bij brood en pasta kies ik dan wel steevast voor de volkoren variant.
Ik gebruik vooral mijn gezond verstand: alles wat niet groeit aan bomen of planten, daar moet je over nadenken. Wat er wel groeit verwerken tot lekker eten, doe ik wel. 

Hoeveel calorieën je op een dag eet, hoef je helemaal niet te tellen als je gezond eet.
Gezond eten is zo eenvoudig: koop gewoon alles waarvan je weet dat het in de natuur zo te vinden is: fruit en groenten, bonen, linzen, kruiden...
 En heb je zin in lekker en gezond zoet, maak het dan zelf klaar, dan weet je tenminste wat erin zit.
100% eten volgens alle kennis die je hebt, is wat overdreven ;-). De stelling 80% gezond, 20% afwijken lijkt me mooi :-).

En zo toverde ik ook nog eens enkele super- lekkere gerechtjes op tafel!
Wat door de gezinsleden met groot enthousiasme onthaald werd was het volgende gerecht:
Zoete aardappellasagna
- 2 grote zoete aardappelen
- 1aubergine
- 1 courgette
- Voor de saus:
* teentje knoflook
* 1 rode ui
* doosje champignons
* doosje passata
* blik tomatenblokjes
* Italiaanse kruiden, zwarte peper, zout en basilicum
- 2 bolletjes mozzarella
- gemalen kaas

-> Snijd met een mandoline de zoete aardappel in dunne schijfjes. Snijd met de mandoline de aubergine en courgette in iets dikkere schijfjes. Bak de aubergine en courgette in een pan met veel olijfolie en kruid met zwarte peper en een klein beetje zout.
-> Maak de saus met de fijngesnipperde look, de fijngesneden ui en de in stukjes gesneden champignons. Voeg de passata en tomantenblokjes toe en kruid goed af naar smaak.
 -> Snijd de mozzarella in schijfjes
-> Vul de ovenschotel: eerst laagje saus, dan zoete aardappel- schijfjes, schijfjes gebakken courgette, laagje saus, zoete aardappel- schijfjes, schijfjes gebakken aubergine, saus, zoete aardappel- schijfjes, mozzarella, saus, zoete aardappelschijfjes, saus en gemalen kaas.
40 minuten op 180° in de oven
En dan: genieten!!!!

Heerlijk tomatenbrood
- 200 gr amandelmeel
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 4 eieren
- 1 bokaal zongedroogde tomaten
- scheutje citroensap
- 1 eetlepel kokosolie
- 1/2 koffielepel baking soda (zuiveringszout)
- zwarte peper en zout
- 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
-> Alle ingrediënten (behalve de eieren en kokosolie) mengen, laatst het scheutje citroensap
-> Eieren klutsen en erbij mengen
-> Dan de gesmolten kokosolie
-> Bakken op 180° gedurende 40 minuten
Super!!

Het grootste succes was mijn moelleux (waar nog veel zal naar gevraagd worden, denk ik):
- 75 gr zwarte chocolade
- 20 gr amandelpoeder
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eieren
- 50 gr kokosbloemsuiker
- 1/2 koffielepel baking soda (of zuiveringszout)

-> Kokosolie laten smeten au bain marie en de zwarte chocolade erbij smelten. Van het vuur halen en de amandelpoeder, de kokosbloemsuiker en baking soda erbij. De eieren klutsen en erbij roeren.
-> in potjes gieten, stukje zwarte chocolade in elk potje duwen en nog afdekken met rest van mengsel.
-> ongeveer 8 minuten op 200° in de oven (blijf erbij staan, want elke oven is anders, als het deeg bovenaan barst, is het klaar)

De hemel voor je smaakpapillen!


 

1 opmerking:

  1. Ha dankjewel voor de receptjes... de moelleux laat ik aan me voorbij gaan vanwege de suiker. :-)

    BeantwoordenVerwijderen